Lawrence-Alma Tadema

Αυτοπροσωπογραφία (Self-portrait)
Ολλανδός ακαδημαϊκός ζωγράφος (1836-1912) ο οποίος επηρεάστηκε από το κίνημα των Προ-ραφαηλιτών και θεωρείται εκπρόσωπός του· ανακηρύχθηκε ένας από τους σημαντικότερους αντιπροσώπους του Βικτωριανού ρεύματος και του ευρωπαϊκού Συμβολισμού.
Η μητέρα του είχε καλλιτεχνικές τάσεις, και μετά τον θάνατο του συζύγου της, αποφάσισε τα πέντε παιδιά της να παρακολουθήσουν μαθήματα τέχνης. Στα 15 του χρόνια όταν ο Τadema κατέρρευσε σωματικά και ψυχολογικά, διαγνώστηκε ότι έπασχε από φυματίωση και ότι του έμενε λίγος χρόνος ζωής, και η οικογένεια του επέτρεψε να τον περάσει όπως ήθελε, δηλαδή σχεδιάζοντας και ζωγραφίζοντας. Χωρίς καμία θεραπεία, κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του και αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας ζωγράφος. Μετά το ξέσπασμα του Γαλλο-Πρωσσικού πολέμου το 1870 ο Tadema μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του ως ένας καταξιωμένος και περιζήτητος ζωγράφος. Εκεί γνώρισε το κίνημα και τα μέλη της Προ-ραφαηλιτικής Αδερφότητας, από την οποία εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε βαθειά.
Η κλασσική αρχαιότητα και η μεγαλοπρέπεια της Ρώμης αποτελούν τα κύρια θέματά του και οι πίνακές του εστιάζουν στη ρεαλιστική απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος και του φωτεινού λευκού μαρμάρου. Αποτυπώνει μοναδικά τις αντανακλάσεις των υλικών, την διαύγεια του νερού και τις φωτοσκιάσεις, μελετά βιβλία αρχιτεκτονικής και συλλέγει φωτογραφίες από αρχαία μνημεία ώστε να αποδίδει με την μέγιστη ακρίβεια και τελειότητα τα κτίσματα, την διακόσμησή τους, ακόμα και την "υφή" τους. Χρησιμοποιεί λαμπερά και ζωηρά χρώματα, άνθη και υφάσματα με τόση φωτογραφική ακρίβεια που "διεγείρουν" την αίσθηση της όσφρησης και της αφής αντίστοιχα. Όμορφες γυναικείες μορφές προσδίδουν στα έργα του μια αίσθηση φρεσκάδας, αθωότητας, χάρης και ξεγνοιασιάς.


83 έργα (οι τίτλοι εμφανίζονται με το πέρασμα του κέρσορα πάνω από την εικόνα)

Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com