Μνημείο για τους Ιδρυτές του Κιέβου (Μοnument to the Founders of Kiev)

Την ίδρυση του Κιέβου διεκδικούν πολλοί θρύλοι, ένας εκ των οποίων έγινε και μνημείο το 1982 εν όψει του εορτασμού της 1500ής επετείου εκ της ιδρύσεως της πόλεως. Δημιουργοί του είναι ο γλύπτης Vasiliy Boroday και ο αρχιτέκτονας Nikolay Feshenko. Βρίσκεται στην άκρη του πάρκου Navodnytsky, στις όχθες του Δνείπερου και απεικονίζει τους μυθολογικούς ιδρυτές του Κιέβου: σύμφωνα με τον θρύλο και κατά τα γραφόμενα του χρονικογράφου-μοναχού Νέστωρα στο Πρώτο Χρονικό, το οποίο αφηγείται την ιστορία των Ρως, τα 3 αδέλφια Kyi, Shchek και Khoryv και η όμορφη αδελφή τους Lybid φτάνουν στην περιοχή με πλοίο κατά τον τον 9ο αι. και ιδρύουν μια πόλη στους 7 λόφους των όχθεων του ποταμού, το όνομα της οποίας [Kyiv/Kiev] σημαίνει "αυτό που ανήκει στον Kyi", δηλαδή τον μεγαλύτερο από τα 4 αδέλφια. 
Οι υπερμεγέθεις φιγούρες είναι φτιαγμένες από χαλκό, και το μνημείο βρίσκεται μέσα σε ένα συντριβάνι. Στο σημείο υπάρχει επίσης μια χαραγμένη πέτρινη επιγραφή με το χωρίο από το Πρώτο Χρονικό το οποίο περιγράφει την ίδρυση της πόλεως. Αξιομνημόνευτη είναι και η πληροφορία ότι την φιγούρα της Lybid την έπλασε ο Boroday κατ' εικόνα της κόρης του Galina η οποία ήταν ταλαντούχα ζωγράφος και πέθαινε σε νεαρή ηλικία.
Το 2002 φιλοτεχνήθηκε ακόμα ένα μνημείο με τις 4 θρυλικές φιγούρες μέσα σε ένα συντριβάνι, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλεως (Maidan Nezalezhnosti).


Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com